2018-01-18 Rolniczy Handel Detaliczny

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 Wrocławski Dzień Pszczelarza, stoisko z miodem  wrzosowym z Borów Dolnośląskich pana Jana Biernackiego.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Miody z pasieki pana Stanisława śmitkowskiego z Oleśnicy.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Pan Czesław Trzciański prezes D.Z. P. we Wrocławiu 

Zima jest dobrym czasem na przygotowanie do nowego sezonu pszczelarskiego a na 30 dni przed planowanym rozpoczęciem działalności należy dokonać zgłoszenia do Powiatowego Lekarza Weterynarii aby zalegalizować sprzedaż produktów pochodzenia zwierzęcego i otrzymać numer weterynaryjny producenta rolnego. Uproszczone wymagania higieniczne w Rolniczym Handlu Detalicznym pozwalają na  produkcję żywności w warunkach domowych. Daje to dużą swobodę w dostosowaniu się do nich w ramach określonych kryteriów. Kryteria te muszą obowiązywać już choćby ze względu na to, aby żywność była bezpieczna. Rolniczy Handel Detaliczny jest obwarowany limitami gdzie maksymalna ilość surowców pochodzenia zwierzęcego zbywana rocznie w ramach rolniczego handlu detalicznego produktów pszczelich nieprzetworzonych , w tym Miód, pyłek pszczeli, pierzga, mleczko pszczele: do 5 rodzin pszczelich -150 kg., do 10 rodz.-300 kg, do 20 rodz. – 600 kg., do 30 rodz – 900 kg., do 40 rodz. 1200 kg., do 50 rodz. 1500 kg., do 60 rodz. – 1800 kg., do 70 rodz.- 2100 kg., do 80 rodz. – 2400 kg.                                                           Dla Wiadomości Pszczelarskich red. Adam Prusaczyk.