15-03-2018 Miody Książąt Świdnickich.

 

MIODY KSIĄŻĄT ŚWIDNICKICH
MIODY KSIĄŻĄT ŚWIDNICKICH

MIODY KSIĄŻĄT ŚWIDNICKICH.

Księstwo Świdnickie słynęło z borów mieszanych z których pozyskiwano drewno, zwierzynę łowną, zioła i inne rośliny lecznicze ale także miód i wosk. Ten rodzaj borów dawał pszczołom wiele możliwości. Rosły w nim zarówno drzewa iglaste jak i liściaste, w tym, długowieczne lipy. Wyspecjalizowani w podbieraniu pszczelich skarbów ludzie, zwani bartnikami, na ogół mieszkali w obrębie boru, obserwowali zwyczaje dzikich pszczół, opracowywali sobie metody wspinania się na drzewa i zbierania miodu i równie cennego wosku. Z biegiem czasu dla usprawnienia pracy sami zakładali barcie w pniach drzew, które pszczoły chętnie zasiedlały. Eliminowało to niebezpieczną wspinaczkę. Tak pozyskiwany miód i wosk były źródłem dochodu bartników. W takiej postaci składali oni też stosowne daniny, przez co produkty te trafiały na dwory możnych, w tym książęce i biskupie. Zarówno księżna Kunegunda Łokietkówna -żona księcia Bernarda Świdnickiego zwanego Statecznym jak i jej następczyni –księżna Agnes Habsburzanka żona księcia Bolka II Świdnickiego zwanego Małym, lubiły mieć na świątecznym stole miodne placki z pszennej mąki i miodu lipowego.
Pszczoły czerpały pożytki zarówno z roślinności puszczańskiej jak i z kwitnących łąk i pól, które otaczały skupiska miejskie. W wiekach późniejszych aleje dojazdowe do zagród i dworów najchętniej obsadzano lipami, co sprawiało, że miód lipowy stawał się dostępniejszy i służył już szerszej społeczności. Dwory szlacheckie i zagrody wiejskie stawiały barcie a następnie ule w pobliżu swoich domostw. Doceniono też szczególne walory smakowe, prozdrowotne i przetwórcze tego specjału. Miód lipowy był bowiem i jest nadal podstawowym produktem do sporządzania miodów pitnych-czyli miodów syconych z których słynęły polskie zajazdy i szynki. Miody sycone wypierały sprowadzane z Węgier wina a miodne placki już w XIV wieku stanowiły o zamożności gospodarzy. Miód lipowy chętnie spożywano latem ze świeżymi ogórkami czy owocami, czego opisy znajdujemy w polskiej literaturze.
Także i dziś na naszych terenach spotykamy lasy, w których lipy stanowią większość drzewostanu. Także i dziś miód lipowy jest najszerzej znany jako produkt spożywczy i leczniczy a miody sycone są napitkami szlachetnymi, smacznymi i zdrowymi pod oczywistym warunkiem zachowania umiaru.

Dla “Wiadomości Pszczelarskich” red. Adam Prusaczyk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
dscn0445

dscn0433 dscn0499 dscn0505 dscn0405