Ogłoszenia pszczelarskie

23-07-2018 Nominacja do „Perły 2018”

20180707_165059

Nominacja do ,,Perły 2018’’

W tym roku XVIII Wojewódzki Konkurs ,,Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów 2018’’ odbył się w Wierzawicach koło Leżajska. Podczas konkursu kapituła oceniała produkty kulinarne w różnych kategoriach. W kategorii ,,Miody’’ kapituła której przewodniczy Izabela Byszewska prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego w Warszawie i wiceprezes Jan Zwoliński postanowiła przyznać nominację do nagrody ,,Perła 2018’’ Pasiece na Ogrodzie Wacławowi Piędlowi za miód z nawłoci znad Tanwi i Sanu. Nagroda jest wręczana w Poznaniu. Miód stosowany jest w leczeniu układu moczowego, stawów oraz dróg oddechowych. Mimo że nawłoć rośnie na nieużytkach czyli polach nie uprawianych przez rolników to korzystają z tego pszczoły a i one służą rolnictwu. Natomiast Koło Gospodyń Wiejskich przy Towarzystwie Przyjaciół Wsi Bieliniec zdobyło wyróżnienie za nalewkę z piołunu. 20180602_113142Bylica piołunu wykazuje działanie bakteriobójcze, przeciwzapalne, przeciwskurczowe i żółciopędnie, jest też skuteczną bronią w walce z pasożytami. Wszystko dzięki temu, że zawiera ona m.in. garbniki, olejki eteryczne, sole mineralne oraz flawonoidy.